Lietuvos totorių gastronominė tradicija

07/07/2021

Š.m. liepos 7 d. Nematerialaus kultūros paveldo sąvade tarp 7 įrašytų vertybių Lietuvos totorių gastronominė tradicija (sertifikatą įteikė LR Kultūros ministras S. Kairys). Tai dovana totoriams Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metų proga. 

Lietuvos totorių gastronominės tradicijos pagrindiniai elementai susiformavo XIII-XVI a. ir turi sąsajų tiek su Aukso Ordos valstybe, tiek su Krymo chanatu, tiek su totorių persikėlimu į dabartinę Lietuvos teritoriją XIV a. pab. - XV a. pr. Be abejo, totorių kultūra sąveikavo ir su LDK teritorijoje susiklosčiusia gastronomine tradicija. Šio proceso metu gimė unikalus derinys, kurio pagrindą sudaro Vidurio Rytų ir Centrinės Azijos stepių klajoklių virtuvė, papildytas tiurkų tautų, Antikine ir bizantine, Osmanų imperijos ir LDK gastronominių tradicijų įnašu. Išskirtiniai Lietuvos totorių gastronominės tradicijos elementai yra maisto ruošimas kazane ant atviros ugnies lauke, vytinti mėsos gaminiai, islamo maisto kultūros taisyklių taikymas (nevalgoma kiauliena), šiaurinių Juodosios jūros pakrančių gamtiniam regionui būdingi ingredientai (agurkai, moliūgai), kapotos (ne maltos) mėsos faršo naudojimas. Būdingi (reprezentatyvūs) patiekalai yra vytinta jautiena, kundumai (koldūnai), šimtalapis, lokšina, kibinai, ešpešmok, chalva, džaima, peremiačiai, arbūznikas, čeburekai, bieliušai (beliašai), štukamiensas su pupelių padažu; gėrimas - syta. Su totorių gastronomine tradicija siejamas kai kurių valgomų augalų paplitimas Lietuvos teritorijoje (ajerai, agurkai, moliūgai, svogūnai).

Šiuo metu gastronominė totorių tradicija puoselėjama totorių bendruomenėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Nemėžyje, Raižiuose, Trakuose, Keturiasdešimtyje totorių kaime, Subartonyse, Švenčionyse.

Totorių kulinarinio paveldo tradicija gyva ir perduodama iš kartos į kartą šeimos rate, edukacinių užsiėmimų metu, dalyvaujant įvairiuose renginiuose, festivaliuose, parodose. Lietuvos totoriai stengiasi užfiksuoti savo kulinarinio paveldo paslaptis. Varėnos totorių draugijos pirmininkės Liusios Gaidukevičienės pastangomis išleistos trys nedidelės knygelės apie tradicinę totorių virtuvę. Totorių šeimose akylai saugoma senoji receptūra, laikomasi gaminimo būdų ypatumų, tradiciškai paisoma išpažįstamos religijos, islamo, reikalavimų (pvz., gaminimui nenaudojama kiauliena).